Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Kurs gotowania - ta niebywała oferta Cię zadziwi

Własnoręczne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma niemało zalet. Najważniejszą z nich jest głównie redukcja wydatków – spożywanie posiłku w domu bywa zwykle znacznie tańsze niż regularne korzystanie z oferty restauracji. Satysfakcja będąca następstwem przygotowania dania własnymi rękami jest także tak samo ważna – zwłaszcza, gdy dzielimy się nim z domownikami czy przyjaciółmi. Nie można nie napomknąć również o tym, iż gotując osobiście jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na stół, co okazuje się wyjątkowo istotne w przypadku osób przechodzących dietę albo wykluczających ze swojego jadłospisu konkretne składniki – na przykład cukier, mięso czy gluten. Jednak wymaga to odpowiednich umiejętności – a te nie każdy posiada. Na szczęście można je zyskać w czasie kursów gotowania.

Kurs gotowania – nie tylko dla kulinarnych amatorów

Oferty firm przygotowujących warsztaty kulinarne zawierają rozmaite kursy – zarówno te adresowane do osób zaczynających przygodę z profesjonalną gastronomią, jak i tych, które nie mają doświadczenia w kuchni. Możliwości jest rzeczywiście sporo – od tematycznych warsztatów (m.in. z zakresu kuchni włoskiej albo cukiernictwa), poprzez te organizowane z myślą o kulinarnych pasjonatach, aż po kursy dla dzieci. Aby kurs gotowania przyniósł przewidywane efekty, niezmiernie istotne jest to, aby był przeprowadzony przez fachowca. Tym samym przed zapisaniem się na warsztaty warto sprawdzić, kim jest osoba prowadząca zajęcia – jakie szkoły skończyła, w jakich lokalach gastronomicznych pracowała oraz czy ma na koncie jakiekolwiek kulinarne osiągnięcia.

Cel kursów gotowania

Od tematyki kursu gotowania zależy to, jakie umiejętności zyskamy. Na warsztatach adresowanych do dzieci poruszane są najprostsze kwestie, natomiast intencją kursu nie jest nauczenie namacalnych umiejętności, a wzbudzenie w nich kulinarnej ciekawości oraz wyobraźni. Z kolei kursy dla dorosłych amatorów gotowania są sposobnością do treningu istotnych kuchennych umiejętności, jak np. techniki krojenia, rozmaite sposoby obróbki termicznej składników czy sztuka podawania potraw.

Dane teleadresowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]