Więcej informacji o czerwonym barszczu na zakwasie.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy przeważnie w czasie Wigilii lub hucznych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do krokietów z grzybowym farszem
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy aromat powoduje, że rewelacyjnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy zalewają nim uszka z kapustą, mięsem lub grzybami, pozostali preferują w nim ziemniaki, kiełbasę oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to znakomite posiłek obiadowe, lecz również apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupkiego krokieta z pieczarkami czy drożdżówki z kapuścianym farszem.
Warto wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo zawiera kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również wiele żelaza, toteż rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem z reguły zjada się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z kiszonych buraków!
Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy lubią barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego odrobinę cukru, by podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać samemu, jednak proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo online.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]