Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Potrzebujesz ogórków kwaszonych? Odwiedź ten adres.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie bądź w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami

Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem stawia się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, jednakże smak kiszonych ogórków można podkręcić także innymi przyprawami, m.in. liśćmi laurowymi, cząstkami chrzanu lub ziarnami gorczycy. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w workach foliowych czy w pojemnikach z rączką, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Czy powinno się spożywać ogórki kwaszone?

Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziałują na nasz organizm. I nie jest to błędem, gdyż wespół z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę C, D i K1, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów koniecznych do poprawnego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, miedź czy potas. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile lubimy cierpkie smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kiszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w czasie kwaszenia mikroelementy przechodzą częściowo do zalewy. Warto jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]