Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Więcej o kapuście kiszonej bez konserwantów.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Liczne minerały i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kiszonej?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych na skutek szukania przez człowieka sposobu na długie składowanie pożywienia. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy czy minerały, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy zaznaczyć, że w kapuście kiszonej jest sporo substancji koniecznych dla właściwego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B2, B5, B12). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło m.in. magnezu, żelaza czy błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, w związku z tym zaleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako kluczowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną zazwyczaj je się ją jako surówkę z cebulką lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie byłoby najlepszych polskich dań – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.

Praktycznie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz obecnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w dużych i małych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]