Smak wędlin zależny jest nie tylko od typu mięsa, które wykorzystano do ich produkcji. Tak samo istotne są wszak mieszanki przypraw oraz wszelkiego rodzaju dodatkowe składniki. W znaczącej mierze wpływają one na aromat tych produktów, polepszają ich jakość, a niekiedy też przedłużają ich trwałość. Choć kierowane są przede wszystkim do zakładów mięsnych, nabyć je mogą wszyscy klienci.
Mieszanki przypraw do kiełbas i szynki
Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego produkowane są najczęściej z naturalnych składników – ziół oraz wyciągów ziołowych. Charakterystyczne dla nich jest duże zgromadzenie aromatów, a na kilogram mięsa należy zastosować jedynie 5g mieszanki. Wyroby tego rodzaju dostosowane są do różnych gatunków kiełbas – jedne stosuje się się do produkcji tradycyjnych szynek, innych natomiast do kaszanki czy puszek
Mieszanki przypraw oraz inne składniki
Oprócz mieszanek przypraw masarnie wykorzystują też inne składniki do kiełbas. Nierzadko stosowane bywają na przykład kutrole, które zmniejszają czas wędzenia oraz pomagają zachować kolor produktów. Poza tym, często spotkać możemy także wykorzystanie polimasów, które powiększają masę wędliny oraz dobrze zatrzymują wodę. Sprzedawane są też mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom funkcjonalnym polepszą też właściwości przygotowanej z ich zastosowaniem wędliny.