Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Tutaj zamówisz sok z kapusty.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też kopalnia witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu trzeba go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Stanowią one też osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]