Grill z najbliższymi to najlepszy w Polsce sposób spędzania wolnego czasu. To przede wszystkim świetna możliwość porozmawiania z bliskimi, skosztowania spieczonej karkówki oraz innych dań. Przyjrzymy się zatem, jaki grill ogrodowy jest najlepszy do stworzenia przepysznych specjałów.
Grill ogrodowy na niewielką działkę
Grille ogrodowe można podzielić na na kółkach oraz zabudowane. Przede wszystkim ten pierwszy wariant cieszy się ogromną popularnością pośród polskich grillowiczów, ponieważ doskonale sprawdza się w przypadku niedużej działki. W zależności od sposobu zasilania możemy kupić sprzęty zarówno węglowe, prąd, jak i na gaz. Najchętniej poszukiwane w marketach i w autoryzowanych salonach są niewątpliwie ogrodowe grille na węgiel drzewny. Wykonane z wytrzymałej blachy, wyposażone w wiele rodzajów rusztów – w sklepach znajdziemy je zwykle w niewygórowanych cenach. Steki czy kiełbasę przyrządza się na nich błyskawicznie, a czas pieczenia możemy doglądać za pomocą funkcjonalnego termometru. Entuzjaści grillowania uwielbiają grille węglowe, gdyż dają potrawom unikatowy smak, niemniej jednak wymagają od kucharza wprawy, żeby przygotowane na nich mięsa czy warzywa nie były nadmiernie nadpalone, a zatem, żeby były zdrowe.
Grill ogrodowy na prąd albo gaz
Dużym wzięciem cieszą się także grille na butlę gazową, które są bezspornie łatwiejsze w obsłudze. Do takiego grilla nie trzeba kupować węgla i spędzać czasu na jego rozpalaniu. Trzeba jedynie ułożyć mięso nad paleniskiem i uruchomić urządzenie. Plusem grilla na gaz jest bez wątpienia to, iż łatwiej się go czyści, gdyż w czasie pieczenia potraw nie pojawia się popiół. Identyczny atut posiada grill elektryczny, który do sprawnej pracy potrzebuje wyłącznie podłączenia go do źródła zasilania. Niezależnie od tego jaki sprzęt planujemy kupić, warto szukać go w autoryzowanym salonie sprzedaży, w którym poza grillami renomowanych marek, otrzymamy także profesjonalną pomoc ze strony pracowników.