Wyroby ze stali nierdzewnej – gdzie się je stosuje?

Stal nierdzewna ma wiele istotnych właściwości sprawiających, iż znajduje obszerne zastosowania. Jej najważniejsza zaleta to z bez wątpienia niepodatność na utlenianie się, która nie tylko gwarantuje trwałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale także pozwala na ich kontakt z wilgotnymi materiałami i cieczami. Poza tym stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie reaguje z substancjami o kwaśnym odczynie, a spis jej zalet zamyka nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej – pojemniki na kosmetyki lub żywność

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Równowaga chemiczna czynią ze stali nierdzewnej świetny budulec dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku wytwarzania i przechowywania artykułów spożywczych. W piekarniach i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest również używany chętnie w branży kosmetycznej i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i pozostałych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w branży budowlanej

Wytrzymałość na niesprzyjające czynniki pogodowe (wilgoć, wysokie i niskie temperatury oraz kwaśne opady) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej świetnie nadają się użytku na zewnątrz posesji (np. jako elementy balkonowe), a także na pływalniach (mowa o poręczach i drabinkach). Ze względu na atrakcyjną estetykę, tak samo dobrze prezentują się też wewnątrz budynków – na przykład na klatkach schodowych. Prócz tego sterylność stali nierdzewnej umożliwia użycie jej w gabinetach medycznych oraz szpitalach.