Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Dowiedz się, gdzie zamówić sól himalajską różową, wejdź na superbutelki.pl

Substancją niezbędną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podbija smak potraw. Pomimo, iż nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (do 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, m.in. cynk, żelazo czy selen, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]