Chcesz zamówić kiszony sok z buraka? Kliknij tutaj.
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który współcześnie często pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości witamin oraz minerałów
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć podawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest cierpki, jednak bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to autentyczne źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także przeróżne minerały, jak np. sód, potas oraz żelazo. Wiele osób miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednak zaleca się spożywać go cyklicznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie jedną szklankę soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on masę witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: poprawia koncentrację, obniża poziom cholesterolu, a zarazem pozytywnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm albo schorzenia nerek, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż soki tego rodzaju powinno się składować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]