Woda kotłowa – jak się ją uzdatnia?

Kotły i pozostałe tego typu instalacje wymagają do sprawnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Jednak w naszych rurach znajduje się zwykle woda o sporej twardości. Ta nie powinna być stosowana w kotłach – zachodzi bowiem wówczas prawdopodobieństwo, iż ich części skorodują albo będzie osadzać się na nich osad. Właśnie z tego względu w kotłach wykorzystuje się jedynie wodę kotłową. Z uwagi na to, iż jest to bardzo istotne dla sprawnego funkcjonowania kotłów, należy powiedzieć parę zdań o tej cieczy. Jakimi technikami się ją uzdatnia? Jakie powinna mieć parametry?

Cechy wody kotłowej

Woda kotłowa musi być przede wszystkim miękka – niewskazane jest podawanie o dużej twardości. Poza tym istotne okazuje się jej pH, które powinno mieć wartość maksymalnie dwanaście. Wywiera to spory wpływ, jeżeli mówimy o rozpuszczeniu żelaza. W wodzie kotłowej nie może być zawarta duża ilość wolnego tlenu, który może skutkować korodowaniem części kotła. Woda kotłowa musi być ponadto stale sprawdzana, by uniknąć obecności kamienia.

Produkcja wody kotłowej

W systemach ciepłowniczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie prawie zawsze stacje odwróconej osmozy. Technika ta opiera się na przepuszczeniu wody przez półprzepuszczalną błonę, przez co niemal wszystkie domieszki zostają z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, dzięki czemu do rur wciąż doprowadzana jest woda kotłowa o odpowiednich cechach, a stosowanie tej techniki jest stosunkowo niedrogie.