Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie …
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie bądź w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe. Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie …
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który współcześnie często pojawia się na półkach marketów w alejkach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości witamin oraz …
W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący …
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy przeważnie w czasie Wigilii lub hucznych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu potraw. Barszcz czerwony – pasuje do …
Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Liczne minerały i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kiszonej? Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż tych dwóch określeń …
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać 3przepisy na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Wywar bazowy Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także użyć ziołowych naparów zarówno w wersji gotowych lub skomponowanych indywidualnie. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, …
Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do smacznych kompozycji kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, więc na rynku …
Firm przetwarzających kawę są tysiące, jednakże Lavazza ciągle mieści się w czołówce tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, że historia firmy Lavazza zaczęła się pod koniec XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość około 20 dolarów kupił nieduży obiekt handlowy, w którym mielono ziarna kawy i tworzono ich niepowtarzalne mieszanki. Szybko podbiły one …
Choć przywykliśmy do tradycyjnych kombinacji smakowych, nie znaczy to, że łączenie ze sobą dań, które pozornie kompletnie się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co ważne, smakowitych wyników. Przekonujemy się o tym coraz częściej. Ogromny wpływ na nasz smak miało naturalnie otwarcie się na inne tradycje kulinarne, jak również pojawienie się na rynku nieznanych dotąd …