Historia pączków – przysmaków na tłusty czwartek

pączki Kraków

Ostatni tydzień karnawału to tradycyjnie czas hucznych zabaw. Rozpoczyna go tłusty czwartek, który dla wielu z nas jest jedyną w swoim typie okazją do tego, żeby bez wyrzutów sumienia rozkoszować się kalorycznymi smakołykami. Jak zaś powstało to święto? Historia tłustego tego dnia sięga lat starożytnych, gdy jedzeniem tłustych potraw świętowano zakończenie chłodów. W Krakowie zaś w tłusty czwartek świętowano rocznicę zgonu złego władcy, który w myśl legendy prześladował właścicielki kramów na Rynku Głównym. Warto także wspomnieć, iż nie od początku ze świętem tym związane było jedzenie słodyczy.

Pączki – co obok zwykłych wypieków?

Z tłustym czwartkiem najbardziej związane są tradycyjne pączki, a poza tym również faworki. Dawniej przygotowywane były na wytrawnie – ze słoniną czy kiełbasą – i jedzono je razem z wódką. Znane dziś pączki pojawiły się dopiero w szesnastym stuleciu. Najpierw wypiekano ich niewiele – człowiek, który trafił na pączek z orzechem, miał zyskać szczęście w rozpoczynającym się roku.

Pączki – które są najczęściej kupowane?

Dziś słone pączki już właściwie nie są wypiekane. Szczególnym zainteresowaniem szczycą się zaś pączki z marmoladą różaną oraz posypką z cukru pudru. W ten dzień wiele osób przygotowuje pączki samemu, ale wymaga to czasu i odpowiednich umiejętności. Dlatego tak chętnie wybieramy pączki z piekarni. W opinii entuzjastów wypieków najsmaczniejsze są pączki z cukierni z długimi tradycjami oraz – co najważniejsze – unikalnymi przepisami, które odróżniają je na tle pozostałych ofert.

Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]