Przyprawy do kiełbas

Masarze z wieloletnim doświadczeniem podkreślają rolę ziół w swoich wytworach. Nadanie wędlinom głębi aromatu oraz smaku jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Gwarancją na pyszny posiłek są dobrze dopasowane zioła. Przyprawa do mięs podkreśla smak potraw i nadaje im rumiany kolor. Inne mieszanki przypraw będą pasowały do indyka, inne do wołowiny, a jeszcze inne do baraniny. Sekretem jest ich odpowiedni dobór. Umiejętność tę można jednak nabyć w trakcie serii prób i błędów. W kuchni każego uznanego kucharza powinny znaleźć się przyprawy do mięs.

Jakie występują grupy przypraw?

Mieszanki przypraw i zioła korzystnie wpływają na smak, a także zapach. Dotyczy to szczególnie różnych gatunków mięsa. Przyprawy do kiełbas mogą być suszone lub zmielone. Mielenie przypraw ma na celu wydobycie z nich cały aromat. Przyprawy do mięs można podzielić na kilka podstawowych grup:

  • ziołowe: np. majeranek, estragon
  • korzenne, to m.in. anyż, pieprz
  • warzywne: jak m.in. czosnek, szczypiorek
  • mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)