Chleb jest stawiany wśród najważniejszych elementów codziennego jadłospisu. Jemy go naprawdę dużo, więc dobrze, jeśli okaże się on wysokiej jakości. Nic więc zaskakującego, iż produkowane w fabrykach chleby tracą ostatnio popularność – bywają niesmaczne, zaś po paru dniach są już nieprzydatne do zjedzenia. Na polskich stołach ostatnio coraz częściej goszczą natomiast produkty wypiekane tradycyjnymi sposobami oraz pozbawione chemicznych domieszek poprawiających ich trwałość. Czemu dobrze je kupować? W jaki sposób one powstają? Jak działa rzemieślnicza piekarnia?
Co proponuje nam rzemieślnicza piekarnia?
Jak łatwo stwierdzić, tradycyjna piekarnia w większych miejscowościach (jak przykładowo Kraków) swoją działalność opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle bywają produkowane na zakwasie, lecz możemy kupić również pieczywo drożdżowe. Poza tym miłośnicy tradycyjnych piekarni często sięgają po pieczywo, które w ostatnich dekadach zniknęło ze sklepów – na przykład obwarzanki. Rzemieślnicze wypieki zawierają nierzadko też najróżniejsze ziarna oraz przetworzone owoce.
Plusy wyrobów z tradycyjnej piekarni
Źródłem popularności tradycyjnego chleba okazuje się przede wszystkim jego aromat – jeśli o to chodzi wypada znacznie lepiej niż pieczywo przemysłowe. Atutem opisywanego pieczywa jest też jego różnorodność – wśród setek odmian wszyscy klienci znajdą wyroby dla siebie. Nie można zapomnieć również tego, iż produkty, które oferuje tradycyjna piekarnia okazują się o wiele zdrowsze, ponieważ nie dostarczają niebezpiecznych dla naszego zdrowia syntetycznych ulepszaczy.
Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]