Mnóstwo chorób, jakie spotykają seniorów jest skutkiem złej diety. Problem bardzo istotny jest w przypadku seniorów mieszkających samodzielnie – nieczęsto chodzą do sklepu, a to owocuje ograniczeniem spożywania owoców nieprzetworzonych i zastąpieniem ich konserwami albo zupami w proszku. Niedobory ważnych witamin zagrażają zdrowiu emerytów, ale wielu opisywanych problemów da się ustrzec – wystarczy wprowadzić właściwą dietę. Jak więc powinna przebiegać dieta dla starszych? Które produkty powinny się w niej znaleźć?
Jak zaplanować dietę dla starszych?
Dieta dla seniorów bezwzględnie musi dać nam kwasy omega-3 – raz w tygodniu powinniśmy więc zjeść tłustą rybę. Z uwagi na dobroczynny wpływ na serce, w diecie dla osób starszych powinno znaleźć się mięso drobiowe. Mięso krów jest źródłem żelaza, zaś źródłem wapnia jest nabiał – często sięgajmy po jogurty, białe sery oraz zsiadłe mleko. Podstawą diety ludzi starszych są przetwory zbożowe – wieloziarniste chleby, ryż lub kluski. Komponując dietę dla starszej osoby można również wykorzystać specjalistyczne płyny, zawierające wszystkie potrzebne składniki odżywcze , jak również preparaty z witaminami.
Najczęstsze błędy przy diecie dla starszych
Pamiętajmy, że nawet najstaranniej skomponowana dieta dla starszych nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli nie wyeliminujemy z jadłospisu groźnych pokarmów. Wystrzegajmy się przede wszystkim wieprzowiny, bo zawiera ogromne ilości cholesterolu. Z podobnego powodu ograniczmy ilość dostarczanych żółtek – sięgajmy po nie najwyżej dwukrotnie na siedem dni. Białka jaj wolno zaś jeść w dowolnych ilościach – pozytywnie wpływają na regenerację mięśni.
Recomed