Dieta obfita w białko

Dieta wysokobiałkowa posiada wiele mocnych stron. Białko wspomaga budowę tkanki mięśniowej, więc dieta zawierająca jego spore ilości rekomendowana jest osobom uprawiającym sport. Będzie również świetnym rozwiązaniem dla ludzi chcących zgubić nadprogramowe ilości tłuszczu, gdyż nie wszystkie jedzone z białkiem kalorie zamieniają się w tkankę tłuszczową. Jak zatem ją wprowadzić? O czym pamiętać przechodząc na dietę wysokobiałkową? Jakie ryzyko wiąże się z jej specyfiką?

Dieta wysokobiałkowa – jakie pokarmy jeść?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są na pewno pokarmy mleczne – powinniśmy jeść zwłaszcza białe sery, kefiry oraz zsiadłe mleko. Cennym nośnikiem białka jest także białe mięso – dieta wysokobiałkowa powinna dostarczać sporo kurczaka oraz gęsi. Oprócz tego powinniśmy jeść dużo ryb – przede wszystkim morskich, takich jak tuńczyk czy śledź. Nie zapominajmy też, iż sól niekorzystnie rzutuje na metabolizm białka – nie powinniśmy zatem używać zbyt dużo wspomnianego składnika do przygotowywanych dań.

Czego unikać na diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa pozwala prędko schudnąć, jednak nie należy używać jej za długo. Specjaliści rekomendują, by nie jeść potraw zawierających spore ilości białka więcej niż 30 dni, bo po tym okresie łatwo uszkodzić nerki. Jeśli chcielibyśmy zrzucić więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej należy zwyczajnie zmniejszyć ilość spożywanych kalorii – jest to bowiem najbezpieczniejsze i najbardziej efektywne wyjście.