Dieta szpitalna

Dieta podczas leczenia szpitalnego

Dieta w leczeniu szpitalnym zapewnia choremu dostateczną ilość składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka lub witaminy, których przez proces chorobowy nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem. Nazywa się to żywieniem medycznym. Jeżeli zostanie ono rozpoczęte w odpowiednim czasie, najlepiej zaraz po zdiagnozowaniu choroby, pomoże w leczeniu i poprawi stan chorego.

Żywienie medyczne

Dokonuje się podziału żywienia medycznego na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Jednak gdy pacjent nie może spożywać posiłku tradycyjnie, podaje mu się przyrządzony specjalnie dla niego pokarm w płynnej formie, zawierający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, którą która zakładana jest doprzewodu pokarmowego. Żywienie dożylne stosuje się gdy choroba nie pozwala na stosowanie żywienia dojelitowego. Omija się w ten sposób przewód pokarmowy. W tym przypadku niezbędne jest jednak zastosowanie odpowiednich środków, podawanych wprost do krwioobiegu.

Recomed