Gastroskopia? Nie musisz się bać!

Mimo że prymitywne badania z zastosowaniem wziernika przeprowadzono już w dziewiętnastym stuleciu, to gastroskopia bardzo popularna stała się wiek po tym. Obecnie jest metodą często stosowaną w kręgu lekarzy, którzy doceniają jej spore możliwości. Dzięki niej możliwe staje się zdiagnozowanie i leczenie rozmaitych chorób – od wrzodów żołądka, przez polipowatość, aż po raka przewodu pokarmowego. Na czym polega gastroskopia? Jak wygląda opisywany zabieg i o jakich rzeczach powinien wiedzieć pacjent przed jego wykonaniem?

Gastroskopia – jak wygląda?

Wbrew częstemu poglądowi, gastroskopia nie sprawia choremu bólu. Możliwe nieprzyjemne objawy, takie jak odruch wymiotny lub odbijanie, ogranicza się spryskując instrument środkiem znieczulającym. Przed jego włożeniem do jamy ustnej, pacjent kładzie się na lewej stronie oraz ubiera ustnik chroniący zęby i urządzenie. Gastroskopia może zostać wykorzystana do badania gardła lub żołądka, zaś czas jej trwania nie jest jednolity – może trwać od paru minut nawet do godziny.

Atuty gastroskopii

Jak napisaliśmy przed chwilą, gastroskopia pozwala na rozpoznanie różnych schorzeń, których wczesne ujawnienie przed jej wprowadzeniem było utrudnione. Poza tym może zostać zastosowana w terapii wielu chorób układu trawiennego. Okazuje się pomocna przy usuwaniu polipowatości, zwężaniu żylaków żołądka, hamowaniu krwawień czy usuwaniu ciał obcych z gardła. Niebezpieczeństwo wystąpienia powikłań w przypadku gastroskopii okazuje się niezwykle małe – notuje się je raz na 1000 zabiegów.