Żywienie dojelitowe umożliwia podać pokarmy chorym, którzy nie są w stanie spożywać ich w tradycyjny sposób. Jest najczęściej wykorzystywane u pacjentów z nowotworami gardła oraz oparzeniami, ponieważ medycy mają możliwość pominąć tak wyłączone miejsca. Jest także stosowane u pacjentów z zaburzeniami odżywiania. Mimo że jest to technika ocalająca życie, jej stosowanie wiąże się z ryzykiem pojawienia się różnych powikłań. Jak się przed nimi ustrzec? Jak musi wyglądać żywienie dojelitowe?
Co stosować przy żywieniu dojelitowym?
Dla sukcesu żywienia dojelitowego najistotniejszy jest właściwy dobór preparatów. Odpowiedzialny za to jest go medyk – trzeba wtedy przeanalizować zapotrzebowanie energetyczne pacjenta oraz rodzaj jego choroby. W wielu sytuacjach dopuszczalne jest też dostarczenie zmiksowanych potraw ugotowanych w domu – ich skład powinien jednak być przeanalizowany przez sprawdzonego eksperta. Mniej więcej półtora litra takiego preparatu powinno zaspokoić dobowe zapotrzebowanie kaloryczne chorego.
Żywienie dojelitowe – przeciwwskazania
Żywienie dojelitowe nie powinno być metodą dla chorych z dysfunkcjami systemu trawiennego – na przykład z rozwolnieniem lub niedrożnością jelit. Żywienie dojelitowe nie będzie również trafionym rozwiązaniem dla chorych ze wstrząsem. Medycy muszą ponadto pamiętać, że potrafi być ono dla chorego sporym problemem psychicznym – należy zatem respektować jego decyzję o rezygnacji z opisywanego żywienia.
Recomed