Normalne przyjmowanie pokarmów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe. Z jedzeniem potraw problemy mogą mieć zwłaszcza pacjenci zmagający się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego i chorobą Alzheimera i pozostałymi schorzeniami neurologicznymi. Specjalnego odżywiania wymagają również chorzy na raka, z zapaleniem gardła lub w stanach wycieńczenia. Jednym z preparatów, z którymi łatwiej będzie pokonać opisane problemy jest koktajl odżywczy. Jak się go produkuje? W jakich przypadkach go zastosować?
Receptura i zastosowanie koktajlu odżywczego
Koktajle odżywcze pozwalają na łatwe zregenerowanie sił witalnych. Jest tak przez to, iż ich receptura jest tak zbilansowana, żeby zapewnić organizmowi wszystkie składniki pokarmowe. W koktajlach tego rodzaju znajdziemy białko i mnóstwo minerałów, zaś dzięki płynnej postaci są łatwe do przyswojenia nawet przez bardzo wyczerpanego chorego. Koktajl odżywczy dostępny jest w najróżniejszych wersjach – o smaku wiśniowym, waniliowym tudzież czekoladowym.
Przygotuj koktajl odżywczy
Używanie koktajlu odżywczego nie będzie trudne. Musimy jedynie wziąć odpowiednią ilość proszku i rozrobić go w ciepłej wodzie. Jedna saszetka koktajlu odżywczego odpowiada zazwyczaj jednemu, przeciętnemu posiłkowi. Jeżeli koktajl odżywczy jest najważniejszym źródłem pokarmu, trzeba dostarczyć choremu sześć saszetek każdego dnia. W przeciwnym przypadku mogą to być tylko 3 saszetki. Wszystkie z nich chory może spożyć od razu lub spożyć ją na parę posiłków.
Recomed