Leczenie przez jedzenie

Jak żywić chorych

Nieodłącznym elementem procesu leczniczego jest leczenie żywieniowe. Celem prowadzenia takiego leczenia jest dostarczenie choremu substancji odżywczych i przyspieszenie powrotu do zdrowia. Do ustalenia odpowiedniego sposobu leczenia żywieniowego konieczna jest ocena stanu zdrowia chorego, opierająca się na badaniu obecnego odżywienia, wyrównaniu zapotrzebowania metabolicznego oraz określeniu spodziewanych skutków.

Właściwe żywienie chorych

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe czasami mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż osoby zdrowe. Niedostarczenie tych składników często ma takie skutki jak: osłabienie, złe samopoczucie i degradację stanu zdrowia pacjenta. Dlatego bardzo ważne jest prowadzenie zbilansowanej diety. U chorych często pojawiają się kłopoty z gryzieniem i przełykaniem, z tego powodu najlepiej nie podawać stałych potraw. Przygotowanie łatwych do spożycia dań nie jest długotrwałe, ale często nie wyglądają one apetycznie i chory odmawia jedzenia. Polecane jest podawanie 5 małych objętościowo posiłków dziennie, co 3-4 godziny.

Odżywki dla chorych

Jeśli chory ma problemy z jedzeniem, jest niedożywiony, a także dla suplementacji można do diety wprowadzić odżywki dla chorych. uzupełniają one brakujące składniki odżywcze, nie będąc substytutem odpowiedniego żywienia w chorobie, ale znacznie je wspomagając. Odpowiednio stosowane, razem ze zbilansowaną, poprawnie opracowaną dietą zauważalnie przyspieszają szczęśliwą chwilę powrotu do zdrowia. W kraju dostępnych jest dużo preparatów, stworzonych specjalnie pod potrzeby pacjenta.

Recomed